Как се сменя букса за лаптоп?

Буксите са най-използваното нещо в един лаптоп- USB, за слушалки и микрофон, за различни дисплеи и какво ли още не. Да не забравяме и буксата за захранване на лаптопа. Всеки ден включваме и изключваме всякакви неща към компютри. Рано или късно, някоя букса може да се повреди по чисто механичен начин. Износването на букса за лаптоп става в продължение на много време, но ако ползваме лаптопа си професионално, може да се случи и доста по-бързо.

При повреда на която и да е букса за лаптоп, това може да доведе до загуба на функционалност или липса на каквато и да е такава. Не можем да използваме пълноценно компютъра си, а и има немалък шанс да се стигне до сериозни последици – повреда на чипсета на лаптопа. Подобно нещо ще ви струва адски много пари, докато подмяната на която и да е букса ще струва много по-малко на вашия бюджет.

Най-често се поврежда буксата, която отговаря за захранването на лаптопа.

При нея може да има и най-големи последици. На първо място, без захранване на батерията, няма как да заредите лаптопа си. При повреда на тази букса за лаптоп, дъното няма да има връзка с адаптера, който подава ток на батерията. Ако лаптопът ви се изключва, ако батерията не се зарежда, ако при движение на захранващия кабел зареждането на батерията спира, то най-вероятно имате нужда от подмяна.

Използването на повредени букси за захранване има директен риск за вашия лаптоп. Вярвате или не, може да се наложи да се сбогувате с дънната си платка, входната мрежа или контролера на зареждането. Тези компоненти са наистина скъпи и не си струва да рискувате.

Може да имате нужда от смяната на USB букса за лаптоп, аудио букса или нещо друго. Отново има решение!

Тук рискът е една идея по-малък, но отново има риск за дънната платка. Всички букси и куплунзи са свързани с нея, защото тя управлява периферията. Независимо коя буксичка се повреди, това ще ви създаде много излишни нерви. Представете си да трябва да използвате лаптопа си без слушалки, микрофон, флашка или мишка. Неприятно, нали! Не оставяйте на една букса да ви създава грижи, просто я сменете.

Мога ли да извърша ремонтът сам?

Ами краткият отговор е, че не е препоръчително. Може да се сдобиете с буксите, не е проблем. Но от там нататък започва сложното. Можете ли да разглобите лаптопа и да извадите дънната платка на лаптопа си? Можете ли да премахнете старите букси, да отстраните старите спойки и да ги почистите? А да поставите новата букса и да сглобите лаптопа? И всичко това трябва да стане, така че след края на ремонта лаптопът да работи. Просто оставете нещата на професионалистите и не позволявайте да повредите лаптопа си необратимо.