Препоръки за да сме по бързи на картинг пистата

4

 Инерция и траектория

Трябва да разберете още нещо важно за най-добрата траектория на една писта: не винаги идеалната линия е една и съща за всеки пилот и карт. Има значителни разлики в траекториите за различните типове картове. Общото правило е, че всяко нещо, което ви помага да съхраните инерцията на карта е правилно. В случай, че това означава да опишете крива с по-голям път около даден завой, значи това е правилния начин.
Запазването на инерцията е важно за един тип машини, за други не е толкова важно. Например ако управлявате карт със скорости винаги можете да включите на по-ниска предавка, за да задържите двигателя в идеалните обороти при ускорението след завой. Очевидно при карт с директно задвижване това е невъзможно. Винаги когато намалявате с такава машина, възстановяването на предишната скорост отнема много повече усилия. Поради тази причина ще сте по-бързи ако запазите скоростта на карта като изберете линия с по-голям радиус, дори това да означава да изминете по-дълъг път.

Стилът на пилотиране на картинг със скорости е по-директен и агресивен. Насочването за завоите става по-рано, спирането е вътре в завоя, едновременно с което връщате на подходяща предавка за излизането от него. Но ако карате по този начин карт с директно задвижване, ще сте изключително бавни при ускорението, тъй като оборотите на двигателя ще са далеч от идеалния му диапазон.

 

Неравности по трасето
При избирането на идеалната траектория има още един фактор, който е от значение. Става въпрос за това, дали в рамките на завоя има промяна в наклона, виражи, неравности или каквито и да е промени в повърхността на трасето.
Общото правило в повечето случаи гласи следното: по-добре е да се мине от там, където на пистата има повече сцепление, отколкото да се кара през перфектната линия.

С други думи, ако се наложи да минете през сериозни неравности или хлъзгава част от трасето, само и единствено за да спазите идеалната траектория, ще сте най-вероятно по-бавни, отколкото ако заобиколите въпросните препятствия.
Сцеплението е на първо място по важност. Винаги карайте през тази част от пистата, на която има повече сцепление. Често това няма да е идеалната линия, а друга, по която повърхността е по-гладка или предлага повече грип. Същото се отнася и за завой, в който има вираж. Ако виража се намира в началната част от кривата, а после пистата става равна, вероятно ще извършите основната част от пренасочването на машината рано, там където е той. Това ще ви позволи да карате по по-права линия в последствие, на равната част от пистата. Целта е да използвате особеностите на повърхността по трасето в своя изгода.
Източник: http://voinishki.com/