Керамични плочки за банята

1234  Керамичните плочки се използват от дълго време като облицовъчен материал и до някъде е традиция тяхното използване, особено в банята. При избора им трябва да се имат много аспекти пред вид, като на първо място се явява естетическите предпочитания на собствениците. В момента проблем относно това няма, защото се предлагат много и разнообразни колекции от керамични плочки и то навсякъде, които се различават по форма, дизайн, цвят, размер, текстура и т.н. След това плочката трябва да се оценява и според това за къде ще бъде ползвана – пода, тавана и т.н.

Поради това, че банята се явява единственото помещение с висока влажност, то тогава керамичните плочки трябва да се характеризират с много ниска водо-пропускливост. Фаянсовите плочки са с най-добри по този показател. Да не забравяме, че плочките ще бъдат излагани често на агресивни химикали, например – прахове за почистване. Поради тази причина те трябва да са ниско порести, за да не си взаимодействат с най-често срещаните химикали в домакинството. Много хора търсят плочки, които имат висока устойчивост, но не забравяйте че това не е коридора и вероятността да влезете там с тежки обувки е твърде малка. Затова за тази стая издръжливостта на плочките не е нужно да е с най-високият коефициент. 1 – ви, 2 – ри клас са достатъчни.

Особено важен е показателя за сцепление. И по-точно хлъзгане. Наличието на дори малко вода на пода може да направи една плочка много хлъзгава, което да доведе до случайно падане на човек. В малките помещенията такова падане често води до много лоши последствия: удари на главата във ваната, тоалетната, мивката и т.н. Мисля, че схванахте картинката. За да се избегнат подобни нежелани събития, трябва да се изберат плочки с матова повърхност и даже релефна.
Ами успех в избора и бъдете внимателни!