Енергийна ефективност на ОВК системите, или как да изберем най-подходящите

Изборът на отоплително — вентилационна система за климатизация в производствените центрове се влияе от няколко фактора.

– Икономичност
– Производственост
– Енергийна ефективност

В последно време фирмите наблягат на VRV системите (Централизираните системи за отопление), тъй като са много по-икономични и ефективни. Изграждането и монтажа на подобна система обаче задължително се извършва от оторизирана фирма, която квалифицирана в изграждането на подобни системи.

VRV системите са климатични системи, които работят с променливо количество на хладилния агент /газ фреон/, в зависимост от нуждите на вътрешното тяло. Това позволява удобството да регулирате температурите в помещението в зависимост от нуждите на комплекса, без да влизате в преразход на енергия. Предимството на този тип системи е, че могат лесно да регулират разхода на фреон и по този начин пестят енергия.

Изборът на енергийно ефективни системи за климатизация и вентилация изисква и добро познаване на видовете им. Можете да избирате между VRF / VRV системи за климатизация, централизирана система за климатизация, децентрализирани системи, парно отопление… изборът е безкраен. За да изберете най-подходящата за вас, най-добре е да се насочите към специализирана фирма, която да ви даде нужните консултации и да ви насочи към най-подходящата система за вас.

Независимо от вида отопление, който изберете, обърнете внимание на няколко неща. А именно — енергийна ефективност, икономичност и влияние върху околната среда. При изграждане на вентилационно — отоплителни системи за производствени центрове, внимание се обръща и на осигуряването на безопасна работна среда. Някои компании монтират и прахоулавящи системи към вентилационните съоръжения, което от голямо значение, ако работите с метали или други опасни суровини. Ако става въпрос за изграждане на климатична система в търговски център, ангажирането на компания, която има опит в изграждането на подобен тип системи е от огромно значение. Често пъти архитектурата на комплекса изисква прилагане на нестандартни техники при конструиране на климатичната система. Най-модерните системи използват слънцето и вятъра като източници на енергия за затопляне и охлаждане и са последен хит. Не са много компаниите, които изпълняват подобни проекти, но фирми като „Маркан про“ са специализирани в изграждането им.

Добре е когато се обърнете към изпълнителна компания за изграждането на климатичната система в търговски обект, да проучите внимателно фирмата. Запознайте се с портфолиото и мненията на клиентите, които са работили по-рано с нея. Повечето фирми също така не предлагат извършване на довършителни работи по обектите, затова е от голямо значение да ангажирате компания, която се занимава и с това. Не само ще спестите разходи и време, но и няма да ви се налага да търсите втора фирма за строителни довършителни дейности след монтирането на климатичните системи.

Изграждането на подобен тип обекти обаче не приключва с изпълнението на услугата. Важно е да се знае, че съоръженията се нуждаят от сериозна поддръжка и особено внимание през зимните месеци. В този случай можете да се обърнете към компания, която да се ангажира с периодичен контрол върху системата, дори и след изтичане на гаранционните срокове.

Повечето фирми предоставят в интернет пространството пълна информация за дейностите си (http://www.markanpro.bg/) на собствените си сайтове. Ако имате някакви колебания или въпроси, можете да се свържете с тях чрез електронна поща или друга форма за контакт, за да получите необходимата ви информация.