Творческо писане или… писуване с умуване…

 

c9b002fe1bb0320831a8ae78670fdb6f_XLТворческото писане се отличава от всичко останало, което сте срещали. То няма нищо общо с популярното писане, което срещате във вестници и списания, нито пък с писаниците в онлайн издания. На практика творческото писане е изкуство и трудно може да бъде описано по друг начин.

 

Да се пише с творчески подход е времеемко и натоварващо ума, тъй като търсенето на подходящ семантичен изказ, както и на съответните изразни средства, на описателност, както и на простота на изказа, е изключително трудно.

 

Да вземем за пример поезията в произведението на Александър Сергеевич Пушкин – “Евгений Онегин”. Макар да е преведено на български език, то е запазило част от своята мелодика, защото българският и руският са близки, сходни езици. Но все пак, разчитайки този роман в стихове, вие със сигурност ще усетите лекота на изказа, удоволствие от четенето, да не говорим колко интересен е самият сюжет. Но макар да е лесно за четене, за писане е изключително трудно!

 

Самият аз в момента разработвам роман в стихове и колкото и да е приятно, трудно е, много е трудно.

 

Ала е важно да е знае, че колкото и детайлно да обмисляте по какъв начин ще се развие сюжета, вие няма как да предвидите изразните средства – те ще се появят от нищото, ще ви изненадат, ще ви погълнат, ще ви… смачкат, ще превземат вашия бял лист хартия като испанските завоеватели и ще ви оставят без дъх, ако сте достатъчно добър, тъй ще сторят те, думите ви, и с вашите читатели.

 

Как да се науча да пиша творчески?

 

В България има курсове по творческо писане в Софийския университет, впрочем той е само един, ала не е достатъчен, нито пък е изчерпателен.

 

Няма тайна, нито правилен и неправилен път, за да станете добър автор. Но аз бих препоръчал да четете много и да наблюдавате изказа на авторите. Също така обърнете внимание на съвременната литература, за да се запознаете с новите, актуалните, модерните изразни средства.

 

И на последно по място, но не и по значение – упражнявайте се ежедневно! Това е жизненоважно, всъщност най-важното, без което едва ли ще постигнете високи резултати в писането. Бъдете упорити и знайте, че уменията в писането идват бавно, но те са устойчиви и веднъж придобити, трудно, невероятно трудно ще е те да отлетят.
А пък иначе в webselo.com можете да разгледате брилянтни примери за творческо писане, в това число и съвременна българска поезия, включително и сонети, както и проза, експресии, детски приказки и кратки разкази.

 

Благодарим ви за отделеното време.

За вас писа Кирил Йовев.
Заповядайте в webselo.com, запознайте се с творческото на съвременни български автори.

Свържете се с екипа на webselo.com на office@webselo.comили на телефонен номер: 0898 62 30 62.

 

Благодарим ви за вниманието!

webselo-transparent-PNG