Как да подобрите съня

Проучванията показват, че правилният сън е ключът към здраве, намаляване рискове за наддаване на тегло, хипертония и дори диабет тип 2.

Има дори връзка между съня и храненето. За мъжете е налице увеличение на глада, когато липсва достатъчно сън, поради увеличаване на химикала, наречен грелин, който ни кара да гладуваме. За жените има намаляване на ключовия хормон GLP-1. Докато причините могат да бъдат различни, ефектът е същият: по-добре спим по-здравословно ядем.

По-добър сън за по-добро семейно време

Подобрете ежедневието си с по-добър сън.

Сънят помага за изцеление. Той ни е от полза да се справяме с проблемите, докато науката не е разкрила напълно тайните на съня, каква информация има по темата и какво още е важно.

Ето няколко бързи съвета, за да започнем:

  1. Развийте навици и ги регулирайте, преди сън (наречени хигиена на съня) и се придържайте към тях.
  2. Събуждайте се по едно и също време всеки ден. Та, дори в събота.
  3. Ако не можете да заспите, не просто легнете в леглото. Излезте от леглото и просто отидете да се отпуснете някъде за 20 минути, след това опитайте отново.
  4. Опитайте се да не лягате гладни или пълни. Яжте най-малко 30 минути, преди да заспите, за да дадете време за храносмилането, за да започнете да работите.
  5. След 17:00 не вземайте кафе или енергийна напитка. Кофеинът е химично вещество, което може да продължи да действа няколко часа във вашата система. Чрез популяризирането на по-добрите навици за сън, може да откриете, че вече нямате нужда от него.

Невинаги е лесно да се даде приоритет на съня, когато не виждате каузата и ефекта толкова ясно, колкото и другите резолюции в списъка. Яжте по-здрави храни, упражнявайте се повече и резултатите са ясни.

Mattro.net