Iphone губи популярност в азиатските страни

Apple е една от най-популярните марки, продавани в цял свят. Моделът и дизайнът се харесват на всеки, а параметрите оправдават очакванията. Единственият недостатък на смартфоните на американската компания е това, че цената и им е по-висока от обичайната за такъв вид продукти. Поради тази причина в доста азиатски страни и предимно Китай, Apple губи своята популярност.

Това е тревожен факт за Apple, тъй като пазарът в Китай надхвърля този в САЩ. Според последни проучвания ръстът на продажби в Китай се е увеличил многократно и за момента това е страна с най-много купувани смартфони.

За производителите на  iPhone се появяват доста препятствия за първото място в Китай. Все пак да не забравяме, че това е страната с най-много марки мобилни телефони. Сериозен конкурент се явява смартфонът MiOne на Xiaomi.

Xiaomi e марка, която се появи преди няколко години на пазара. Още от самото появяване се радва на голям брой потребители. Качеството е на високо ниво, а цените са сравнително ниски и приемливи дори за по-малкия бюджет на някои семейства.

Сравнено с iPhone цените са няколко пъти по-ниски, а технологията на производство е значително добра висока. Силна и мощна батерия, отлична камера, бърз процесор и още много технологии, с които впечатлява Xiaomi са налице.

В последните няколко години пазарният дял на iPhone в Китай се увеличи, макар и с минимални стойности. Въпреки това специалисти смятат, че е дошъл краят на ерата на Apple. Досещате ли се защо американският лидер претърпява толкова сериозни загуби?

Всичко идва от цената на смартфона. Сумата, с която повечето китайци разполагат за смартфони варира между 200-300 долара. Докато цената на един  iPhone, да вземем например последния модел, който е на стойност от 999 долара, неколкократно надхвърля тази сума.

Китайците са стриктни по отношение на своите разходи и рядко се случва да дадат повече пари, отколкото тези, с които разполагат. Доста китайски компания за мобилни устройства предлагат отлични модели на цените, отговарящи на китайския стандарт. Такива компании са Huawei, Xiaomi, Lenovo и други.

Освен че превземат азиатския пазар тези марки са на път да превземат и световния пазар. Стремежът им е да прибавят нови технологии към всеки смартфон и да запазят цената достъпна. Всеки модел има иновация и подобрение, но забележителното е, че всяка година излизат по няколко нови предложения.

Докато при Apple нещата стоят доста по-различно. Нови предложение виждаме веднъж годишно и то на доста висока цена. При всеки смартфон излиза на пазара на стойност от около 700-800 долара, което надвиша средната работна заплата в Китай. Всъщност, ако трябва да бъдем точни един нов iPhone се равнява на две заплати на човек от средната класа. А към този дял на населението се отнася 1.3 млрд китайци.

Макар и да бъде тенденция в останалите страни от света, в Китай Apple e просто една скъпа марка. Времето, в което контролира китайския пазар отдавна отмина. Всеки се стреми да избере най-качественото на възможно най-ниската цена. А това се предлага от китайските компании, които с всеки изминал ден стават все по-голям конкурент на Apple.

В сериозно съревнование влиза Huawei с най-новите си модели Huawei Mate 10 и Huawei Mate 10 Lite. Според предварителни проучвания се смята, че Mate 10 ще бие по продажби някои от най-успешните модели iPhone. Дали това ще се случи, не можем да твърдим със сигурност, но едно е ясно Apple вече не е първенец в Китай.

Ако американската компания иска отново да бъде лидер на продажбите в азиатската страна, то определено трябва да помисли за редуциране на цените и подобрение в качество. В противен случай рискува да загуби лидерското място не само в Китай, но и на световния пазар. Случи ли се това, то Apple няма да може да се върне отново на върха.

Източник: http://7sekundi.com/