Как да избегнем ежедневните травми риск за здравето ни

Чували сме за нелепи случки, но как може да се предпазим от тях, за да не ни сполетят. Едва ли забързани в ежедневието се замисляме, колко опасни могат да бъдат някои неща, които реално приемаме за безопасни.

Опасност се крие дори в изхвърляне на стар диван от апартамента. Опасност има в почистване на строителни отпадъци след ремонтни работи в дома. Зад всички тях стоят услуги на Поделение, от които и вие може да се възползвате, преди да е станало твурде късно.

Никотин – смята се, че 94 цигари изпушени на веднъж, могат да убият човек. Според най-скорошни изследвания показателите се равняват на доста по-ниски цифри, които са 0,5 и до 1 мг на килограм живо тегло. Или казано нагледно това значи, че жена с тегло от 57 кг, приема никотин 57 мг може да стигне до фаталния край;

Мултивитамини – с тези така полезни хранителни добавки, можем да доведем до пагубна гибел, ако приемът е от 5000 таблетки доза за деня. Всички сме чували за хипервитаминоза, е, тя е тъкмо обратното на авитаминозата и представлява излишък. Предозирането на различните витамини оказва различно действие над човешкият организъм. Така например с предозиране на витамин А, симптомите са главоболие, задух, световъртеж, учестен пулс, понякога и гърчове. Предозиране на витамин В води до дискфункция на черния дроб; витамин В12 до ускорено съсирване на кръвта; витамин Д2 води до повръщане, повишено артериално налягане, затруднено дишане, забавен пулс и т.н.; излишък от витамин Е води до нарушения в метаболизма и колит; тромбофлебит. Като цяло витамините са полезни и само приемът на над 5000 таблетки от А и Д, за деня, може да навреди на организма. Не след дълго те се изхвърлят от тялото, чрез урината;

Сол – за смъртоносна доза в солта в храната говорим, когато тя надвишава 250 грама. Сама по себе си солта задържа големи количества вода. Образувани в белите дробове и в мозъка те могат да доведат до фатален край. От друга страна солта покачва кръвното налягане, а то от своя страна води до други вреди над човешкият организъм.

Това са само част от заобикалящите ни опасности, но винаги трябва да сме предпазливи в ежедневието, независимо дали се храним, почиваме или забавляваме.