Репродукция на картина от Джон Миле или Росети – коя да изберем за дома?

Данте Росети и Джон Миле са забележителни художници, в това няма никакъв спор. И двамата са велики британски творци, както и сред основателите на направлението и Братството на прерафаелитите, което се слави с изцяло нов поглед върху религията в изобразителното изкуство и противоречиви творби. Интересното е, че Росети е прочут не само като художник, а и като поет, преводач и илюстратор. Двамата таланти са създали безброй спиращи дъха картини, които към днешна дата заемат място сред символите на британските музеи за изкуства. Ако разглеждаме колекциите им в онлайн магазин Reprodukcii.com и се чудим на кой художник да се спрем за репродукция на картина, изборът ни със сигурност ще бъде доста труден. Все пак, ще се опитаме да отличим по някакъв начин основните характеристики на произведенията им.

Творчеството на Данте Росети е изпълнено с невероятни женски образи, изрисувани с гениално майсторство. Със сигурност една от най-впечатляващите му картини е „Венера Вертикордия“. Жанрово е определена като сонет и картина, което е напълно типично за художника – той е известен със своите комплексни произведения. Изображението на тази жена е уникално само по себе си. Освен удивителната красота и спиращото дъха обаяние, което струи от картината, в нея се преплитат всички символи на любовта, греха и страстта. Те се виждат още от пръв поглед – разголена жена, стрела, ябълка и кървавочервена роза. Именно червеният цвят е използван изключително агресивно и сполучливо, за да се създаде този зашеметяващ ефект в произведението. Не бива да пропускаме и картината „Беата Беатрикс“. Изобразената по изумителен начин мъченица всъщност е нарисувана в момента на нейната смърт, което прави творбата още по-пленителна.

Женските образи присъстват активно и в творчеството на Джон Миле. Каквото и да кажем за картината „Мариана“, ще бъде малко. Прототипът е едноименната героиня в „Мяра според мяра“ на Шекспир, а това е една от най-сполучливите илюстрации на Миле. Самата картина може да бъде наречена поетична заради превъзходното пресъздаване на Шекспировата творба върху платното. „Офелия“ пък е уникално изображение на трагичния край в друга известна Шекспирова пиеса. Едва ли някой би успял да илюстрира по такъв непринуден и чудесен начин гения в творбите на великя английски поет.

Сами виждате колко е трудно да се избере картина на някой от тези художници за репродукция. Можем само да заявим, че ако обожавате Шекспир, задължително трябва да притежавате в колекцията си и картина на „Джон Миле“. А в случай че търсите перфектното женско изображение върху платно, произведение от Росети е перфектният избор.