Достъпна баня

Достъпните бани са концепция, която се обуславя от необходимостта да се направят жилищните и комерсиални обекти по-достъпни за всички обитатели, независимо от тяхното здравословно състояние или възраст. Тази необходимост произхожда от факта, че първата вълна на бързо застаряващо население започва да се проявява в резултат на хората, които достигат преклонна възраст в началото на века. Това е най-голямата възрастова група в историята на западната цивилизация. Причините за избора да се създават достъпни бани в много домове включват по-голяма достъпност за всеки, по-висока рента и по-добра вероятност за препродажба на по-изгодна цена.

Какви са някои от важните дизайнерски елементи в достъпната баня? Очевидно е, че традиционно проектираната баня не е лесно достъпна за много хора поради общите бариери пред мобилността, като стени, прегради, врати, достъпност за къпане, избор на настилки и други. Универсалният санитарен възел обхваща всички тези зони, без да се прави компромис с естетическите характеристики.

Универсалните бани по принцип се конструират с цялостен отворен дизайн, който премахва много бариери пред хората с увреждания и възрастните, които използват инвалидните колички, патерици, бастуни и други помощни средства. Вратите са по-големи, за да имат допълнителната ширина, необходима за достъп на инвалидни колички. Всъщност много проекти се ориентират към бариерен дизайн на баня, който премахва бордюрите за душ, стандартните стилове на ваната, хлъзгавите подови настилки и труднодостъпните мебели.

Например, една перфектна достъпно проектирана баня може да изглежда като превъзходна версия на модерен дизайн, с отворен душ, монтирана на стената окачена тоалетна и мивка и подова настилка от мозайка. Изключително широкият вход може да бъде затворен с врата, която е много по-лесна за отваряне и затваряне за тези, които са с увреждания или имат понижена мобилност.

Съоръжения като душове и смесители също могат да бъдат избрани, за такива  потребители. Подмяната на гранитогрес за баня или на стандартни принадлежности и дизайнерски елементи с универсално проектирани продукти, като ръчна душ глава, плъзгаща се стълба и стратегически разположени релси, могат да добавят значителна сигурност и удобство във всяка баня.

За тези, които искат да планират бъдещето, да добавят повече към стойността на жилището си или да настанят член на семейството, който е физически увреден или възрастен, няма по-добър дизайн за дома, отколкото достъпния. Изпълнителите и интериорните дизайнери, които са запознати с насоките на дружеството на инвалидите за домовете и бизнес обектите, ще бъдат запознати с тази концепция за проектиране на нови бани или за обновяване на старите.