Съвременни решения за декорация на баня

Докато преди години хората се опитваха да поддържат определени стандарти, то в днешно време всеки се опитва да създаде уникален, нетривиален интериор, избягвайки от обичаните и комерсиални решения. В случай, че сте решили да направите оригинален интериора в обновената ви баня, заложете на висококачествени материали, креативни решения и уникални комбинации от цветове.

Цвят

Когато става въпрос за цвета, най-популярните нюанси в наши дни са бял, бежов и сив. Използването им е възможно както отделно, така и в комбинация.

Изключително модерна днес е банята в сив цвят. Заслужава да се отбележи, че комбинацията от сиво и други нюанси могат доста да разнообразят интериора, като се доближават до природните забележителности в комбинация с топли кафяви нюанси, или, напротив, могат да създадат усещане за прохлада и свежест в комбинация със зелени нюанси.

Много впечатляващо изглежда банята, направена в сиви нюанси. Понякога сивият цвят се счита за скучен и монотонен, но ако се използва правилно, той може да пресъздаде атмосфера на лукс и уют. Много полезно в интериора изглежда комбинация от няколко нюанса на сивото.

Не злоупотребявайте с твърде тъмни нюанси. Използвайте ги само за детайлите, защото в противен случай, банята ще изглежда претоварена и негостоприемна.

Бялото, което изпълва банята с чистота и свежест, никога не излиза от мода. Минималистичните интериори често са украсени в бяло. Класическата комбинация от бели и сиви цветове с докосване от естествено дърво помага да се създаде усещане за естествено спокойствие и комфорт.

Когато се спрете на белия цвят за новата ви баня, е добре да бъдете внимателни. Използвайки бял цвят като основа, винаги може да го разнообразите с ярки елементи. Много е важно, че те могат да представляват акценти, например, ярки завеси, декоративни панели или художествени изображения.

Нюансите на бежовия цвят перфектно се съчетават с естествения цвят на дървото и различните кафяви тонове. Такава комбинация може да се нарече успешна и може  благоприятно да повлияе на визията и настроението, което създава интериора.

Обикновено бежовият нюанс се разрежда, тъй като сам по себе си той прави пространството неекспресивно и монотонно. Успешна комбинация от бежово се създава с бял цвят. Това позволява да се създаде повече обем в помещението.

 

Форми, модели и дизайн

Дизайнерските решения за баня са толкова разнообразни, че винаги можете да избирате модел според вашите предпочитания. Те се отнасят до нейния санитарен фаянс, довършителни работи и мебели за баня.

Доста популярна сега е правоъгълната баня с дървена облицовка или друг материал, който имитира дърво.

Друга особеност на съвременните бани е ваната, вградена в специален подиум с доста впечатляващи размери. Заоблената форма на ваната също е много модерна.

Водопроводът също е за предпочитане да бъде в нестандартна форма и бял или светъл  нюанс.

Много актуални са окачващите се конструкции от мивки, напомнящи нощни шкафчета и тоалетни чинии. Важна детайлност е прикриването на всички ВиК комуникации в стенните панели.

 

Украса

За модерния декор на банята би било подходящо да има необичайна осветителна система с различни опции за осветление. Трудно е да си представим модерна баня без оригинално, вградено осветление.

Опциите за осветление могат да бъдат различни. Те изпълват банята с усещане за комфорт и уют. Яркото осветление тук изобщо не е необходимо, тъй като може да бъде напълно заменено с прожектори по периметъра на помещението.

Към днешна дата, особено популярни са огледалата без рамки. Те са с прости и все пак ефективни дизайни. В малките бани огледалото помага за визуално разширяване на пространството.