Как да изберем компютърно бюро

Съществуват някои общи изисквания за организиране на работното място

Ако няколко служители работят на работното място с компютър, тогава това място изцяло да се адаптира за всеки служител поотделно.

Работното място трябва да е достатъчно голямо, така че служителят да може лесно да работи и да променя работната си позиция. Препоръчителното работно пространство за един служител е най-малко 4,8 m2 . Оборудвайки работното място, е необходимо да се обърне дължимото внимание на цвета на стените, работните повърхности и технологията. Препоръчва се използването на матово и светло, защото те не създават отражения на екрана.

Производството на топлина на използваното оборудване на работното място не трябва да причинява неудобство на компютърните потребители.

Препоръчителната работна температура в помещенията: студен сезон 22 ° C ± 2 ° , топъл сезон 24,5 ° C ± 1,5 ° .

Препоръчителна влажност на въздуха: от 30 до 70%.

Ако в помещенията има повече от един компютър, се препоръчва:

Компютрите да са поставени със задната част един срещу друг;

Разстоянието от един екран до противоположния на компютъра към друг е повече от 2,0 m;

До разстоянието между най-близките компютри бяха повече от 1.2 m ;

Препоръчва се компютрите да се поставят един на друг на работното място, за да се избегнат ненужните движения на главата, очите и дълго време в принудителна поза.

Работна маса и работен плот

Работната повърхност на масата трябва да бъде достатъчно голяма, за да може удобно да се постави компютър, документите и другите необходими атрибути. Вижте и как се организира Dragi лекционна маса Степ.

Минимални размери на масата: 1200 x 800 mm, оптимални: 1600 x 1000 mm .

За да се намали мускулното натоварване на ръцете, трябва да се предвиди място на работния плот, за да се позиционират удобно китките и предмишниците.

Ръбовете на масата и ъглите трябва да бъдат заоблени, за да се избегне нараняване и дискомфорт.

Клавиатурата трябва да е в съответствие с нивото на лакътя на служителя (огънат в ъгъла на лакътя от 90 градуса ); Рамото не трябва да се вдига (ъгълът на лакътната става е 90 градуса).

Препоръчваме ви да използвате маса с регулируема височина, така че да може да се приспособи за стояж и седене.

Предпочитание се дава на тези, където може да регулирате височината на повърхността на клавиатурата, мишката и отделно – монитора.

Ако височината на повърхността на масата не се регулира, тя трябва да бъде по-малка от 720 мм. Такова работно място трябва да бъде оборудвано с регулируем стол и поставка за крака.

Пространството под повърхността на работния плот

Пространството под повърхността на работния плот трябва да бъде достатъчно голямо и свободно, за да можете лесно да промените позицията, да се изправите и да седнете.

За пространството под повърхността на работния плот се препоръчват следните параметри:

дълбочина – не по-малка от 70 cm ; ако пространството под работната повърхност е наклонено, а след това 50 cm;

широчина – не по-малка от 50 cm ;

височина – не по-малко от 60 cm .

Държач за документ

Държачът за документи трябва да е стабилен и лесно регулируем, за да намали броя на ненужните движения на главата и очите; трябва да се постави непосредствено до екрана.

Не забравяйте да закупите от office1.bg! Когато купувате компютърно бюро, предлагаме да закупите допълнителни и други офис мебели.