Подгответе пътуването си до Дубай

Дубай определено е пътуване – мечта и никой не би се отказал от него, въпреки възможните неудобства. Ето за какво да сте подготвени, когато организирате мечтаната си екскурзия Дубай.

  1. Най-добрият начин за обмен на валута в Дубай е използването на услугите на частни обменни бюра. За обмен не са необходими допълнителни документи. Преди да дадете парите, които искате да обменяте с офис работник, направете проверка за автентичност. Ако обменното бюро открие фалшива валута, може да се стигне до тежко наказание, като голяма глоба или дори затвор.
  2. Почти всички големи търговски центрове и ресторанти приемат плащания с кредитни карти с международен стандарт. Въпреки това, на туристите, които се надяват да получат отстъпка при закупуване на продукт, се препоръчва да разполагат с достатъчно пари в брой. Някои пазари и магазини могат да приемат американски долари, но курса на обмяна ще бъде неизгоден.
  3. Бакшишите не са официално приети в ресторантите. Те могат да бъдат включени в общата цена само в елитните институции. Ако все пак искате да благодарите на сервитьора, можете да добавите малка парична награда в размер на 10% от поръчката ви. Тя ще бъде приета с радост.
  4. Отношението към пиенето в Дубай е доста неясно. Независимо от факта, че всеки ресторант и бар предлага богат избор от напитки, използването им е разрешено само на специално определени места. Появата на улица в града в пияно състояние е нарушение на обществения ред, така че в някои случаи такова поведение може да доведе до солена глоба за нарушителя.
  5. Туристите трябва да имат предвид редица местни правила на етикета. Когато влезете в къща или джамия, не забравяйте да си събуете обувките. Подаването и получаването на пари, храна и други неща трябва да се правят само с дясната ръка.
  6. Туристите нямат право да снимат местните хора без тяхното разрешение, тъй като това ще се приеме за признак на лоши нрави и неуважение. Жени, облечени в дълги черни дрехи, не могат да бъдат снимани по религиозни причини. Също така, на туристите е забранено да правят снимки на стратегически важни съоръжения (полицейски участъци, летищната зона на града или морските пристанища).
  7. Не забравяйте да изберете дрехите си внимателно, когато отивате на разходка. Екстравагантните и колоритни дрехи, както и твърде разкриващи тялото дрехи могат да предизвикат объркване сред местните. На туристите, които носят твърде разголени дрехи, може да бъде забранено да влизат на територията на религиозни обекти и други атракции.