Най-доброто хранене за бебета – бебешки шишенца и майчина гърда

Кърменето на вашето бебе директно от гърдата има много предимства: По-ефективно е от изпомпването, удобно е и стерилно. То помага да регулирате доставката на мляко.

Въпреки това, за повечето майки прякото кърмене не е практично.

Кое хранене да изберете бебешки шишенца и майчина гърда

Ако имате достатъчно кърма, за по-голяма сигурност и удобство ще е да разполагате с няколко бебешки шишенца за хранене. Така винаги ще са под ръка ще може да оставяте дори, когато се налага да отсъствате.

В случай, че трябва да се върнете на работа, преди вашето бебе да започне да се храни с твърди храни, бутилките ще са важен елемент от начина му на хранене.

Какви са притесненията има при хранене с кърма на бебе?

Повечето консултанти по кърмене препоръчват да изчакате с шишето за кърмено.

Причината е проста: Дори и най-добре проектираната бутилка не функционира точно така, както прави гърдата. Размерът, формата и усещането на зърното на бутилката са различни от гърдите. Начинът, по който тече млякото, също е различен.

Поради това, храненето от шише, преди бебето наистина да е отбито от кърменето, може да доведе до „объркване на зърната“.

Бебетата, често отказват да се хранят от гърдата. Това се случва, защото потокът там е по-бавен. Понякога се дължи на факта, че новороденото е забравило как да смуче правилно и не е в състояние да получи достатъчно и ефективно мляко.

Това може да причини болезнено кърмене за мама, а бебето да не се храни достатъчно и правилно. В тези случаи е препоръчително да се ползват помпи за кърма.

Какво можете да направите, за да избегнете объркването?

Най-добрият начин да оптимизирате кърменето и да установите подходящи периоди за хранения на бебето е като редувате нещата.

Ако е възможно да сте с бебето и да го храните при поискване през първите няколко седмици, това ще помогне да установите рефлексите му за сучене и снабдяването с мляко. Също така е добре да изчакате с бутилките за хранене, докато бебето навърши поне 3 седмици.

Какво прави добра, бутилката за кърмене?

Един от най-важните фактори е скоростта на приток от мляко. Повечето бутилки позволяват на млякото да изтича по-бързо, отколкото от гърдата. Така, ако бебето свикне с по-бързия поток от бутилката, може да се откаже от гърдата.

Вторият фактор е начинът, по който е оформена бутилката. Това определя как се захваща бебето. За добро захващане на гърдата, бебето трябва да отвори широко устата си. Най-добрата биберона за бутилка ще бъде късата и широка, което ще улесни значително бебето, докато суче.