Как да ремонтирате апартамент при закупуване на жилище

Как да поправим апартамент от нулата, когато купувате дом на вторичния пазар? Всичко е много просто. В тази статия ще научите всичко за това и ще получите всички необходими препоръки, предоставени ни от kamion.bg.

Често купуваме напълно нов апартамент и почти веднага започваме да ремонтираме: сменяме входните и вътрешните врати, окабеляването, лепим тапет и монтираме закупената ВиК. Правим ли всичко това правилно, доколкото това е в съответствие с правните норми? И какви са начините?

Експертите ни уверяват, че изборът на апартамент, в който ни е комфортно да живеем. Идеалният вариант е, когато имаме малък апартамент в града и хубава селска къща. Не всеки има тази възможност, плюс това да работите от провинцията, невинаги е приемливо. Затова мнозина живеят в градската джунгла.

Купувайки нов апартамент без довършителни работи, купувачът спестява около 30% от разходите. И тези средства се изразходват по-добре за ремонти, както се казва, по ваш вкус.

Ако искате да преустроите апартамента, какво да направите?

За да избегнете неприятни и опасни последици, на първо място, трябва да инспектирате стаята и да поръчате проект от специалисти. При обикновените висококачествени ремонти не е необходимо да се координира. Но ако собственикът на апартамента иска да промени плана за ОТИ, ще се изисква да се споразумее за план за ремонт.

Категорично е забранено да се променя архитектурният и исторически облик на сградата, да се променят носещите конструкции и др. В някои случаи нарушителят дори може да бъде наказан с глоба. За да не се случи това, е необходимо да се прибегне до помощта на Междуведомствената комисия, тя ще определи пълния списък на по-ниските инстанции за одобрение.

След като бъдат получени всички разрешения, трябва отново да отидете в Междуведомствената комисия, която ще издаде окончателната присъда.

По принцип списъкът е: отдел „Архитектура“, отдел „Ремонт и поддръжка“, дирекция „Поддръжка на сгради“, SES, жилищна комисия и др.

Груба грешка по време на санирането води до скрити дефекти, след самите ремонтни дейности, до отслабване на носещата конструкция на сградата.

Честите прекъсвания на работата са свързани основно с вентилационната, водоснабдителната и отоплителната инсталация. Откритият брак в тези системи трябва да бъде премахнат незабавно със сила, за сметка на самите извършители. Има случаи, когато, неспособни да издържат на натиска, банята падна върху главата на жителите на етаж отдолу; разрушаване радиатори, тръби и т.н. Отговорността за ремонт или преустройство в апартамента, за евентуална вреда на жителите на къщата е на собственика на апартамента.

Вижте тук и за цени за почистване на дворове в София.