Пестете ресурси чрез домакински електроуреди

Семействата може да си мислят, че техният начин на живот не влияе на природните ресурси, но това не е точно така. Без да се вманиачавате по темата обаче, има доста добри и полезни неща, които можете да свършите за пестене на природни ресурси. Нека да видим как това става с няколко елементарни примери от ежедневието.

 

Знаете ли че, съдомиялната машина освен време и нерви, пести 3 до 4 пъти водата, която ползвате да миете чиниите на ръка. Особено ако я използвате според предписанията за зареждане количество съдове и посуда. Вашата машина вече трябва да е настроена по еко-цикъл по подразбиране. Модерните съдомиялни машини и висококачествени таблетки за миене и течности, са повече от способни да си свършат работата без изплакване, спестявайки ви време, пари и вода. Точно затова инвестицията в нови домакински електроуреди си заслужава.

 

Например когато готвите можете вместо да слагате повече вода от необходимото в тенджерата, да спазвате предписанията в рецептите. Една тенджера под налягане също пести не само от водата, но и от енергията, която изразходва котлонът.

 

Кафе машините също пестят вода, защото в тях поставяте точно толкова вода, колкото кафе искате да има в чашата ви. Всъщност може много да си говорим за електроуреди и техните качества, но промяната идва от усещането и пренастройката на ежедневните навици.

 

Използвайте комбинации. Например когато правите месо на електрическата скара, вместо да включвате тостер, можете да изпечете филийките хляб на остатъчната топлина върху скарата или дори да го печете докато върху скарата се пекат зеленчуците или месото. Електрическата скара не замърсява толкова, колкото скарата на дървени въглища в градината например.

 

България като част от ЕС също ще бъде засегната от промените, които Европейската комисия въведе през 2019 г. В продължение на усилията си да намали въглеродния отпечатък в Европа и да направят сметките за енергия по-евтини за европейските потребители, бяха приети нови мерки за екологичен дизайн на продукти като хладилници, перални, съдомиялни и телевизори. Подобряването на екодизайна на продуктите допринася за промяната на цялостното отношение на производителите спрямо околната среда и нуждите на потребителите.