Защо е добре да се научите да свирите на китара?

Много хора поне веднъж в живота си са си давали сметка, че би било хубаво да се научат да свирят на някои от различните музикални инструменти, включително и китара. Но малцина се замислят колко всъщност е полезно това. Сега ще изтъкнем няколко основателни причини защо е добре да се научите да свирите на китара.

Дисциплина и образование

Обучението по китара има своя специфична методология, което означава, че този процес ще въведе в ежедневието ви нови, различни и интересни алгоритми, които ще помогнат за развитието на интелекта ви като цяло. Разбира се, много е важно да се научите да свирите на музикален инструмент под ръководството на добър учител. Така ученикът не само усвоява нов материал, но и затвърдява вече придобитите умения. Учителят внимателно следи напредъка на ученика, поправя грешките и насърчава добрата му работа.

Ако решите да се обучавате да свирите на китара сами, тогава реално няма кой да ви дисциплинира, освен самата китара. Така върху вас ще се стовари неочаквана отговорност -трябва да откривате сами своите грешки, да ги анализирате и коригирате.

Но без значение дали ще се обучавате под наблюдението на учител или сами, благодарение на обучението в свирене на китара /както и на всички други музикални инструменти/, човек става по-образован, а също така се научава да бъде и по-дисциплиниран.

 

Свиренето на китара подобрява здравето

Отдавна е доказано, че свиренето на китара оказва благоприятен ефект върху здравето на цялото тяло. Учените са категорични, че по време на свиренето на китара, в процеса участват не само органите на възприятие, но и цялото тяло като цяло. В този смисъл музиката е в състояние буквално да проникне в тялото ни и това се случва не само чрез слуховите органи, но и през кожата на цялото тяло, защото кожата ни е снабдена със специални виброрецептори.

Звукът се разпространява и пада с определена честота, което съответства на характеристиките на органа и оказва определени стимулиращи ефекти върху него. Китарата излъчва огромно количество вибрации и това може да се усети от свирещия с от всеки сантиметър от тялото. Поради този положителен ефект, ако е налице болка, то тя отслабва или напълно изчезва.

 

Източник: muzikalen.bg