Бързи тестове за Covid-19 – какво представляват

Това, което се случи със света през последните 8 месеца е безпрецедентно явление на природата, което затвори граници, държави и цели континенти. Един от най-бързите начини човек да се справи с тази ситуация на несигурност е да се обърне към науката, като на предни линии тя изкара така наречения бърз тест.

От името се разбира, че това е тест, чиято основна функция е да поеме наплива от предполагаеми заболели и да елиминира,на първа инстанция, съмненията за наличие на заболяване. От епидемиологична гледна точка, употребата на бързи тестове значително намали логистичното натоварване както на частните така и държавни лаборатории в света.

Какво представлява бързият тест

Бързият тест е скрийнингов тест предназначен за справяне с големият обем от желаещи да се тестват, за неговото изпълнение е необходима или перифериална кръв (такава взета от пръста, например) или венозна, като локацията на взетата кръв няма отражение върху резултата от теста.

Бърз тест може да си направите и у дома с помощта на частните линейки от ena1111.bg.

Начина, по който този тест работи, е че следи за наличие на антитела с IgG и IgM маркери като тези маркери показва състоянието на имунната система и това дали тя е под обсада от инфекция. Човешката имунна система подхожда към инфекциите по сходен начин, като атакува чуждите тела и вдига температурата на тялото, за да унищожи натрапниците.

IgM и IgG маркери

IgM и IgG са маркери за имуноглобуланти или маркери, които са индикация за състоянието на серумните имуноглобуланти (антитела) и тяхното наличие в кръвта. В имунологията това са маркери, които се следят, за да се разбере дали тялото успява да се справи с конкретен антиген, изучаването им спомага за създаване на ваксини.

Как се правят бързи тестове

Необходимо е да се вземе биологична маса от пациент, това е предимно перифериална кръв, но може да бъдат взети проби и от венозна кръв, като там количеството на бели кръвни телца е по-наситена.

Биологичния материал се поставяме между две капки буфер, за да се получи хомогенна проба, за резултат са необходими само 10 минути. Видимо на теста има три чертички, като едната е контролна черта, другата е C черта а третата подлежи на промяна при позитивна проба – тогава ще се появят още 2 черти  да индикират резултата.

При позитивна проба, най-честата практика е да се направи PCR тест, който е със 98% успеваемост и заслужено стана стандарт за тестване за Covid-19. Поради по-широкото си приложение, бързите тестове за Ковид-19 често показват позитивен резултат, без това да е ясна индикация за наличие на Covid-19 – те показват наличието на инфекция, но не и специфично на популярната зараза. Като причина за позитивен тест може да е наличието на други, по-маловажни инфекции в организма.