Кои са предимствата на движещите детски играчки?

 

Детските играчки присъстват от най-ранна възраст в живота на детето и развиват ключови умения. С цялото разнообразие, което имаме в днешно време, понякога е трудно да се спрем на конкретна играчка, която да задържи вниманието на малчугана ни. Движещите играчки обаче се справят чудесно с тази задача.

Разнообразието от тях наистина е голямо – влакчета, релси за влакове, играчки за дърпане или бутане и други. Не на последно място, при вида на такава играчка, детето се усмихва моментално и е щастливо за дни и години наред, а от детската усмивка няма нищо по-хубаво.

Като второ предимство може да изтъкнем, че тези детски играчки са цветни и задържат вниманието на детето за дълго време. Също така, те по лесен начин развиват ключови умения като фината моторика, координацията око-ръка, както и сетивните възприятия за големина звуци и т.н. Ако вземем например влакчетата, те правят точно това. По забавен начин развиват детето, но и го учат на някои основни понятия от физиката.

Като трето предимство може да изтъкнем, че с детските цветни играчки, детето се учи на естетически вкус, но и с останалите за задържите вниманието му. Играчките за дърпане и бутане развиват баланса и координацията. Те са подходящи, както за самостоятелна игра, така и за групова. Много от тях са с някакъв вид подреждане на елементи, а това от своя страна развива наблюдателността и логическото мислене.

 

В играта детето преди всичко трябва да може да следва своето въображение и да прави това, което иска. Не го спирайте и не се страхувайте, а просто подгответе обстановката около него, така че да му дадете свобода, но и да бъдете сигурни, че няма да се нарани. И все пак, юнак без рана не може, а когато се притесните около детето, че е паднало, то ще си мисли, че това е лошо нещо, а не просто част от безгрижната игра навън. Не на последно място, не забравяйте, че движението е полезно не само за физическото развитие, но и за умственото.

Източник: detskiigrachki.com