Представяне на Господ

2 февруари е празник на Въведение Господне. На този ден се припомня важно събитие в земния живот на Исус Христос: на 40-ия ден след раждането Божественото Младенец е донесен в Йерусалимския храм.

Според закона на Мойсей, жена, родила мъжко бебе, е забранено да влиза в църквата  40 дни. След този период Майката дошла в храма с бебето, за благодарност и прочистване. Въпреки факта, че Пресвета Богородица била непорочна и не можела да извърши този обред, с дълбоко смирение тя се подчинила на заповедта на закона и донесла бебето в храма.

 

По това време в Йерусалим живеел праведният старец Симеон. За него имало откровение, че няма да умре, докато не види Христа Спасителя. По вдъхновение отгоре благочестивият старейшина дошъл в храма по времето, когато Пресветата Богородица и праведният Йосиф довели там бебето Исус, за да извършат законната церемония. Симеон взел Младенеца на ръце и произнесъл пророчество: „Сега пусни слугата Си, Господи, според словото Си в мир, защото очите ми видяха твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, светлината за просветлението на езичниците и славата на твоя народ Израил“ (Лк. . 2, 29 -32). На Пресвета Богородица праведният Симеон казал: „Ето, това е за грехопадението и за въстанието на мнозина в Израел, и за предмета на раздора, а самото оръжие ще премине през душата, за да могат да се разкрият мислите на много сърца“ (Лука 2:35).

 

По това време в храма имало жена на 84 години, вдовицата Ана пророчица, дъщерята на Фануил, „която не напусна храма, служейки на Бог ден и нощ с пост и молитва. И по това време тя дойде, прослави Господа и говори за Него на всички, които очакваха избавление в Йерусалим ”(Лука 2: 37-38).

По този начин празникът Въведение Господне принадлежи към най-древните празници на християнската църква. Според легендата в деня на това тържество проповеди произнасли светите Методий Патарски, Кирил Йерусалимски, Григорий Богослов, Йоан Златоуст и много други.

 

При император Юстиниан през 528 г. Антиохия претърпява бедствие – земетресение, при което загинали много хора. Това нещастие било последвано от друго. През 544 година имало чума, която засегнала няколко хиляди души. В тези дни на национално бедствие един от благочестивите християни имал видение: да празнува празника на Въведение Господне по-тържествено. След това, в деня на Господното събрание, се извършило целонощно бдение и кръстно шествие, след което бедствията във Византия престанали. В знак на благодарност към Бог, църквата през 544 г. започва да празнува тържествено Въведение Богородично, както трябва да бъде.

Източник: https://ikonopis.bg/