Защо инверторите са толкова ефикасни

Инверторните климатици (вижте на Klimatici.bg) са с тенденция да изместят напълно класическите конвенционални модели. Те имат в сравнение с тях само един единствен недостатък и това е по-високата им продажна цена.

Дори и като се има предвид това, все пак е важно да се отбележи и още нещо, а именно, че още в рамките на първата година ще можете да си “избиете” похарчената по-висока сума в резултат от доста по-ниските сметки за ток.

Защо са толкова ефикасни

Инвертор

Инверторните климатици са много по-ефикасни в своята работа от конвенционалните модели, защото в производството им се вграждат някои  доста напреднали технологии.

Уредът разполага с променлива скорост на компресора, която означава, че по време на своята работа той може мигновено да се адаптира към променящите се нужди в помещението.

Сензорът, вграден в инвертора, регулира мощността в съответствие с температурата в помещението, което води до по-малко потребление на електроенергия и по-висока енергийна ефективност.

В сравнение с конвенционалните климатици, инверторните модели имат способността да откриват дори и незначителни колебания на температурата и да правят автоматични пренастройки.

Ще се радвате на тишина у дома

Този усъвършенстван механизъм помага за пестене на енергия, оказвайки се полезен за околната среда. Разликата за вас като потребители ще се усети не само с по-ниските сметки за ток, но и с това, че у вас ще е много по-тихо.

Обикновените климатици, както вече казахме, постоянно се включват и спират, което ги кара да щракат непрекъснато. Това може да е дразнещо за много хора, което на свой ред разваля комфорта у дома.

Инверторите не издават този досаден звук, защото те не спират работата си. Вместо да включват и изключват, те силно намаляват оборотите когато това е необходимо, като по този начин са едновременно по-тихи, по-икономични и ефикасни.

Има ли по-добър вариант

Инверторните климатици към момента нямат по-добра алтернатива, която да се предлага на пазара. През студените месеци от годината можете да използвате различни уреди, никой от които, обаче, не може да конкурира инверторите.

Има и други технологии (вижте например конвекторите за стена), които, обаче, са все още далеч от ефективността на инверторните климатици. Излишно е да казваме, че за през лятото конкуренция на инверторите изобщо няма и не се очертава скоро да има.