Как да почистим хладилника отвътре

Докато хладилникът ви е зает с поддържането на свежа и хладна храна, той може да започне да се износва. Поддържайте хладилника си блестящ с тези лесни съвети за почистване на хладилника за рутинна грижа и дълбоко почистване.

Как да почистваме рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Първо, извадете и измийте на ръка подвижните рафтове, телените рафтове и чекмеджетата на хладилника с гореща вода и мек сапун за съдове. Оставете всички стъклени компоненти да се затоплят до стайна температура, преди да ги поставите в контакт с гореща вода; в противен случай те могат да се напукат. Покрийте упоритите разливи от храна с топла, мокра кърпа за няколко минути, за да омекотите разливите, преди да ги отстраните с неабразивен почистващ препарат. Обърнете специално внимание на дъното на телените рафтове, което е място, привличащо замърсявания.

Как да почистите вътрешността на хладилника

За чекмеджетата и рафтовете, които не можете да извадите, както и за страните на вътрешното отделение, вземете сода за хляб и малко вода. Почистете вътрешността на хладилника със смес от 1 част сода за хляб и 7 части вода. Пазете се от търговските почистващи препарати, тъй като техният аромат може да се пренесе върху храната. Работете отгоре надолу, за да предотвратите попадането на капки върху вече почистените повърхности. Използвайте четка за зъби, предназначена за почистване, или клечки за зъби, за да достигнете до пукнатини и цепнатини, до които не можете да стигнете с кърпа, като например панти и други приспособления. Избършете всичко до сухо с чиста кърпа.

Как да премахнем миризмите от хладилника

Вашият хладилник може да се превърне в идеална среда за появата на неприятни миризми, ако не предприемете необходимите действия. За щастие можете да се справите с неприятните миризми от хладилника, без да използвате агресивни химически почистващи препарати. След като изплакнете и подсушите всички повърхности, дезодорирайте хладилника, като напълните отворен контейнер със суха сода за хляб и го оставите на долния рафт. Това ще абсорбира всички бъдещи миризми, които ще се задържат в близост до храната, така че го дръжте там, когато зареждате хладилника.

След като хладилникът ви е чист и дезодориран, поставете всичко обратно. Сега също така е подходящ момент да разчистите и подредите хладилника си. Изхвърлете всички храни с изтекъл срок на годност или развалени, групирайте подобни продукти заедно и помислете за използването на кошници и контейнери за подреждане на продуктите.

За моделите с намотки в долната част на уреда, отстранете частта с решетката в предната част на хладилника. Използвайте четка за намотки, за да почистите внимателно около намотките. Изсмучете с прахосмукачка или изметете всички замърсявания и поставете решетката, преди да включите уреда отново в контакта.

Източик: https://bulgaria24.tv/