Преглед на видовете хидроизолационни мембрани

Вашият покрив, под и стени трябва да бъдат хидроизолирани, за да предпазите имуществото си от дъжд и излишна вода . Хидроизолационната мембрана е защитен слой, който предотвратява изтичането на вода или повреждането на повърхността.

Няколко вида мембрани могат да бъдат разграничени по приложение и материали. В тази статия ще научите за различните видове и предимства при избора на хидроизолационна мембрана.

Видове хидроизолационни мембрани

По принцип хидроизолационните мембрани са или на листова основа, или на течна основа. Въпреки че нито една опция не е по своята същност по-добра от другата, всичко се свежда до изискванията за развитие на сградата, допустимото време, бюджета и условията на околната среда.

Професионален изпълнител на хидроизолация трябва да може да препоръча идеалната мембрана, в зависимост от вашите изисквания. Хидроизолационните мембрани могат да се прилагат върху различни конструкции и повърхности за хидроизолация, като:

Тоалетни и бани

Покриви и балкони

Палуби

Мазета

Басейни

Големи търговски и промишлени покриви

Листова мембрана

Обикновено листовите мембрани се доставят на рула. Приготвя се равна повърхност, като се развиват и се нареждат върху нея. Съществуват различни видове листови хидроизолационни мембрани, избрани въз основа на това как прилепват към нанасяните повърхности.

 Методите за нанасяне на мембрани включват нанесени мембрани с горелка, самозалепващи се мембрани и течнозалепващи мембрани. Торч-он мембраните са най-разпространеният метод за приложение в Сингапур. Битумната хидроизолационна мембрана е една от най-популярните листови мембрани.

Мембрана за битумно покритие

Известен също като асфалт, той е един от най-добрите хидроизолационни материали, които могат да се използват за изолиране на повърхности срещу съдържание на вода и влага. Издържа на строителни движения и UV лъчи.

Предимства на битумната хидроизолация

Процесът на кандидатстване е лесен и гъвкав

Няма миризма

Материалът е подходящ за по-големи площи на приложение

Лесен за поддръжка

Дълготраен

Еднаква дебелина на мембраните

Модифицираните битумни мембрани съдържат асфалт, полимери, лепливи вещества и материали за стабилизиране на мембраната. Фибростъкло , полиестер или комбинация от тях могат да се използват за увеличаване на здравината и издръжливостта. Когато са изложени на атмосферни влияния, битумните мембрани обикновено имат повърхностни покрития като минерални гранули, покрития, филми или други непрозрачни материали.

Гореща мембрана

Мембраните Torch-on са страхотни решения, когато става въпрос за защита на външните площи. Тази хидроизолационна мембрана се състои от полимери и битум, които осигуряват устойчивост на влага. Този метод може да се използва и за предотвратяване натрупването на вода върху плоски повърхности.

Използва се нагрята горелка за нанасяне на покривни мембранни слоеве чрез разтопяването им върху повърхността. Голямо разнообразие от хидроизолационни работи могат да бъдат изпълнени с този метод, който е едновременно екологичен и надежден. Асфалтът на основата на полипропилен, известен като Atactic Polypropylene Plastic (APP) и стирен бутадиен стирен (SBS), са популярни видове.

Предимствата на хидроизолацията с факелна мембрана

●  Подходящ за зони, които са напълно изложени на вода

●  Осигурява екологична устойчивост

●  Издръжлив и дълготраен

●  Процесът на инсталиране създава по-малко шум в сравнение с други методи

●  Защита от силна слънчева радиация

Недостатъци на листовите мембрани

Недостатъците на листовите мембрани са минимални. Те включват:

С необходимия размер се изрязва, за да пасне точно на площта

Изисква специално внимание към шевовете, промените в равнината или проникванията

Трудоемък процес на нанасяне

Течна нанесена мембрана

За разлика от продуктите на листова основа, течно нанесената мембрана може да се пръска, навива или нанася с четка върху повърхността. Течността се втвърдява, за да образува твърда мембрана чрез изпаряване на разтворител или вода, реакция с влага от въздуха или в случай на двукомпонентен продукт, реакцията между двата компонента при смесване.

Резултатът е монолитна, безшевна мембрана без фуги, оформена без припокриване, заваряване или шевове. Някои видове течни хидроизолационни мембрани включват водна основа, разтворители или циментова основа.

Предимствата на течно нанесена мембрана

Мембраните, изработени от течно нанесен полимерен гел, са водоустойчиви и издръжливи, допълнително подсилени чрез добавяне на стъклени влакна . Тъй като предлага визуално по-впечатляващ вид от другите методи за хидроизолация, течно нанесените мембрани обикновено се използват върху по-стари покриви. Други предимства включват:

Материал, съставен от един компонент

Изключително лесен за нанасяне

Осигурява пълно покритие на повърхността, включително ъглите

Пасва както на хоризонтални, така и на вертикални повърхности

Този материал може да се справи с почвени условия, както и със замърсени подземни води .

Възможни са както метод на студено нанасяне, така и монтаж с четка

Недостатъците на течно нанесената мембрана

Подобно на листовите мембрани, мембраните, нанасяни с течност, имат набор от недостатъци. Съвременната хидроизолационна технология обаче е доста напреднала, поради което недостатъците са ограничени. Недостатъците на метода с течна мембрана са:

Възможност за образуване на въздушни мехурчета поради неправилна подготовка на основата.

Непоследователно мембранно покритие на повърхности, особено на неравни повърхности

По-дълго време за завършване поради процеса на сушене Тези недостатъци могат да бъдат смекчени, ако професионален изпълнител на хидроизолация извърши необходимата подготовка и изпълни добре приложението.