Как да подобрите SEO със стратегии за линк билдинг

Оптимизацията за търсачки (SEO) е отговорна за авторитета на вашия домейн, класирането в търсачките и придвижването на съдържанието ви към тези желани цели – познаваемост на марката, лидерство в мисълта и нови възможности.

Проблемът със SEO е, че желанието да намерите пряк път към успеха може да ви отведе до грешната страна на класацията на Google и след като стигнете до там, е много трудно да намерите път назад. Така че от самото начало трябва да намерите професионалисти, които да различават доброто от лошото.

Линк билдингът спечели малко лоша репутация през годините (благодарение на безразсъдни стратегии, които спечелиха санкции), но все още е един от най-ефективните начини за популяризиране на вашето съдържание като авторитетен ресурс. Има начин да го направите правилно и да работи за вашата компания и тази статия ще разгледа това. 

Какво е линк билдинг?

Линк блдингът е част от процеса на изграждане на връзка, който гарантира поставянето на връзка във вече съществуващо съдържание на подходящ уебсайт. Това обикновено се случва чрез директен достъп до подходящия ресурс в опит да се подобри изживяването на читателя.

Да приемем, че има статия за текущите тенденции в развитието на продажбите, в която се споменава изходящ имейл маркетинг или сегментиране на данни — това може да е идеалното място за обратна връзка към ръководства по тези теми. Тези ръководства могат да предоставят по-задълбочена информация за дадените концепции и да насочат трафика и възможните възможности към фунията на продажбите . И точно така трябва да работи линк билдинга.

Връзката между тематично подходящи уебсайтове е това, което носи стойност на читателя и отваря възможности за компанията, свързана оттам. Това е SEO стратегия с бяла шапка и основна част от процеса на линк билдинг.

По принцип линк билдинга е по-широк термин, който включва също публикуване на гости и вътрешно редакционно свързване, докато вмъкването на връзки е отговорно за обмена и управлението на връзки (тъй като съдържанието не е статично, някои връзки може да изчезнат с течение на времето и SEO екипът трябва да ги следи за това).  

Защо линк билдинга е важен за SEO?

Като част от линк билдинг, вмъкването на връзки изпълнява мисия за привличане на трафик, създаване на партньорства, разпространение на мисловно лидерство и повишаване на осведомеността за марката. Но защо е толкова ценен метод? 

  • Това е ефективно. В сравнение с публикациите за гости, където екипът трябва да намери подходящ ресурс, да измисли тема и да създаде (напише, редактира и проектира) част от съдържанието, вмъкването на връзка има по-малко стъпки и има по-бързо връщане на показателите на страницата.
  • Това е законно. Използването на черна шапка SEO може да навреди на репутацията ви и да накара Google да ви се ядоса. Търсенето на сътрудничества и обмяната на подходящи връзки е напълно бяло и подходящо.
  • Точна е. Добрият създател на връзки ще търси толкова конкретно съдържание, колкото искате за вашата връзка (въз основа на местоположение, тема, пазарен сегмент, авторитет на домейна и т.н.) и ще бъде отворен за обратна връзка и промени в текущата стратегия.

Как да внедрите ефективно линк билдинг

Процесът на линк билдинг работи по следния начин: намирате ресурс, достигате до него, предоставяте стойността си, договаряте условията и чакате поставянето на връзката. Но какво ви е необходимо, за да работи наистина? 

1. Намерете правилния ресурс. 

Първо, трябва да определите критериите на уебсайта, които имат най-голямо значение за вашите усилия за линк билдинг: теми, за които пишат, класиране и условия за сътрудничество. Проучете водещи ресурси там – може да са трудни за достигане, но си заслужават. Също така потърсете индустриите, които са подобни на вашата, което означава, че те или споменават, или използват вашите услуги, но най-важното са уместни. 

2. Използвайте всеки инструмент. 

Вмъкването на връзки и линк билдинга са важни, но те работят най-добре, когато има поддържаща сила зад тях: Поддържайте непрекъснат поток от висококачествено съдържание през вашия блог, социални медии с приятни последователи от читатели, подкаст с мисловно лидерство относно текущите тенденции , бюлетини и т.н. Всички тези маркетингови усилия допринасят за вашия авторитет и класиране и трябва да използвате всички налични инструменти. 

3. Продължавайте да се движите. 

Няма магически брой връзки, които да се равняват на успех – винаги можете да направите повече. Когато започнете да получавате резултати с линк билдинг, това не означава, че трябва да забавите. Всъщност това показва, че сте на прав път. Наблюдавайте съществуващите връзки, заменете ги, ако е необходимо, и продължете да търсите нови.

Практики за линк билдинг: какво трябва и какво не трябва

Независимо дали възлагате услуги за линк билдинг на външни изпълнители или изграждате нова стратегия вътрешно, има някои практики, които определено трябва да знаете:  

Имайте предвид потребителското изживяване. 

Когато поставя връзки, създателят на връзки мисли за ключови думи, местоположение и доколко е полезно за компанията. Връзката трябва да се чувства органична и да върви с потока на статията. Тя трябва да бъде уникална и да предоставя ценна информация по темата.

Съвет: Когато извършвате ръчно вмъкване на връзки, не забравяйте за човека, който чете съдържанието ви – опитайте се да използвате персонализацията колкото е възможно повече. 

Съсредоточете се върху актуалната тема.

Въпреки че авторитетът на домейна ( DA ) е добър знак, че страницата ще е високо на страницата с резултати от търсачката (SERP), това не трябва да бъде първият ви критерий, когато търсите възможно сътрудничество за линк билдинг. Обърнете внимание на уместността на уебсайта и съдържанието за вашия бизнес. По този начин, както в реалния живот, ще можете да получите по-голям и по-силен набор от връзки.

Не купувайте връзки.  

Докато тази практика беше доста популярна и ефективна в миналото, сега тя прилича повече на черния пазар. Изкушаващо е просто да посегнете към ресурс и да купите връзка, но има повече от едно нещо, което може да се обърка:

  • Той нарушава указанията на Google и може да се счита за схема с връзки.
  • Можете да разрушите авторитета си, като предлагате плащане за връзки вместо стойност.
  • Вашата връзка може да попадне в лошата компания на нискокачествено съдържание. 

Не инвестирайте в количество пред качество. 

Не ни разбирайте погрешно: знаем, че количеството също е важно. Все пак става въпрос повече за непрекъснатост и предвидимост, отколкото просто за обем. Връзка, която е спам или поставена произволно, без да се има предвид уместността на съдържанието, може не само да бъде наказана от Google, но и да навреди на усилията ви за вмъкване на връзка.

ЧЗВ за вмъкване на връзка

Безопасен ли е линк билдинга? 

Вмъкванията на връзки придобиха известна репутация през последните години поради доставчици, които работеха със спам домейни; обаче, ако са направени правилно, те са абсолютно безопасни и необходими за вашия линк билдинг.

След колко време ще мога да видя ефектите? 

Ако аутсорсвате тези услуги от професионален доставчик, вашият профил на връзката може да започне да се появява около три до четири седмици след началото, но все още ще зависи от обема на съдържанието и необходимите връзки. 

Колко връзки са ми необходими? 

Броят на връзките наистина зависи от състоянието на SEO, съдържанието, което имате на уебсайта си в момента, и вашите конкуренти. Професионалист по линк билдинг може да ви помогне да определите от какво се нуждае вашият уебсайт и как това може да бъде постигнато.

Колко време ще продължи дейността? 

По-голямата част от съдържанието остава на място за дълго време, но квалифициран линк билдер ще извършва редовен одит, за да види дали връзките все още са на място или трябва да бъдат премахнати или актуализирани. 

Къде в съдържанието се поставят връзки, според Linkovete Net

Въпреки че някои връзки трябва да бъдат поставени по-близо до началото на статията, като цяло добрата връзка се поставя там, където е уместно, така че да не нарушава потока при четене. 

Усъвършенствайте своя SEO с линк билдинг  Линк билдингът може да не е нов метод за изграждане на връзка, но определено не е остарял. Отнема време и се нуждае от подходящ надзор, но е идеален, за да си осигурите поставяне на връзка на реномирани и свързани уебсайтове. Отваря нови врати и е нещо, на което един интелигентен търговец не бива да казва „не“.