Какво трябва да знаете за проекта AMP на Google

Нищо не отблъсква потенциалните клиенти като бавно зареждащи се уебсайтове. Дори днес страница, която се зарежда твърде дълго, може да ви струва клиенти, продажби и класиране в търсачките.

Проблемът стана още по-лош, когато хората започнаха да използват мобилни устройства, за да сърфират в мрежата. Това принуди издателите да използват различни трикове, за да направят съдържанието си по-удобно за мобилни устройства.

Но благодарение на Google AMP, те вече не трябва да правят това.

AMP означава „Ускорени мобилни страници“. Проектът е инициатива с отворен код от Google, която улеснява разпространението и достъпа до мобилно съдържание, като намалява опасенията за използваемостта на издателите и създава по-приятно потребителско изживяване.

И така, как работи AMP и как ще повлияе на съдържанието? – днес питаме design4works.com

Как AMP влияе върху сърфирането в мрежата?

Зареждането на някои страници отнема повече време, защото съдържат елементи като формуляри и реклами. Те правят страницата по-интерактивна, но също така могат да затруднят превъртането, ако просто искате да четете съдържание.

Въпреки че могат да създадат бавно време за зареждане на традиционните устройства, те могат да направят страниците практически невъзможни за работа на мобилни устройства.

AMP е HTML платформа, която премахва JavaScript и други елементи, за да зареди страницата по-бързо.

След като инсталирате AMP в текущата си CMS платформа, всяка уеб страница, достъпна от мобилно устройство, ще премине през нея и ще излезе по-чиста и по-лесна за зареждане. Структурата на всяка страница ще остане непокътната — тя просто ще бъде намалена до най-основните си елементи, когато се гледа от таблет или смартфон.

AMP планира да добави други възможности с течение на времето. Въртележка със съдържание ще показва AMP страници в резултатите от търсачката, което прави тези страници по-забележими и по-вероятно да бъдат гледани.

Освен това издателите ще могат да добавят тагове към своите страници, за да могат да измерват резултатите от AMP страниците и да ги оптимизират съответно.

Какви са предимствата на AMP?

AMP ще доведе до по-бързо зареждане на мобилни страници – до 85 процента по-бързо, според някои оценки. Това е добра полза, но води до много други ползи в дългосрочен план.

Още показвания на страници

Изследването на времената за зареждане показва преобладаващо предпочитание към бързите времена на зареждане пред по-бавните. Ако една страница се зарежда твърде дълго, търсещият често ще се откаже и ще отиде на друг сайт.

Всеки път, когато това се случи, коства на сайта още един зрител или потенциален клиент.

По-високо класиране в търсачките

Търсачките оценяват страниците въз основа на различни фактори – и времето за зареждане е един от тях.

Тъй като AMP съкращава времето за зареждане, тези страници се забелязват от уеб роботите и се класират съответно. Междувременно по-бързо зареждащите се страници получават повече кликвания и показвания, което също повишава класирането.

С нарастването на класирането нараства и трафикът на страницата, както и други показатели като харесвания, споделяния и покупки.

По-ефективна реклама

Ако вашият сайт разчита на реклами за приходи, AMP ще бъде особено ценен.

С нарастването на мобилния трафик нараства и потенциалната аудитория за рекламодателите. 

Рекламодателите също получават полза. Те могат да използват инструментите, за да направят своите реклами по-удобни за мобилни устройства и да се насладят на повече кликвания и реализации от своите мобилни рекламни стратегии.

Мобилните потребители искат съдържанието да се доставя бързо и в лесен за гледане формат. Проектът AMP на Google ще ви позволи да го предоставите – ако знаете как да използвате платформата. Започнете да обновявате AMP днес или се обърнете към доверен експерт, който да ви преведе през прехода.

Източник – https://webdesignbulgaria.net